عادت تثبيت شده

 

چون ز عادت گشت محکم خوي بُد
خشم آيد بر کسي کَت وا کَشد

خوي و خصلت آدميان بر دوگونه اند، خصلت ها و يا صفات ممدوح و پسنديده که نشان آن پذيرا شدن عقول هوشيار جمعي انسان هاست که عمدتاً به وسيله انبياء و اولياء الهي که زشتي ها و زيبايي ها را مي شناسند تعريف و تبيين شده است و آن ديگري که مذموم و ناپسند است آن دسته از صفات مردمان است که خرد جمعي آدميان آن را به نيکي بر نمي تابد و از ناحيه اولياء حق به رذيلت و زشتي از آن ياد شده است.

حالات و رفتارها چه مثبت و چه منفي در اثر استمرار و تکرار استحکام مي يابد و به عادت ها مبدل مي شود و تا آنجا پيش مي رود که به صورت طبيعت ثانوي در وجود انسان آشکار مي گردد. در روايتي از معصوم(ع) آمده است که : العادهُ طبعُ ثانٍ : عادت طبيعت دوم انسان است و راندن و دور کردن عادت ها کاري بس دشوار و شکننده است.

مولانا در اين بيت مي گويد: چنانچه خوي ناشايست انسان در سيطره عادت محکم و استوار شد و به طبيعت دوم مبدل گرديد، فرار از چنگال آن سخت و گاهي ناممکن است و چنان با وجود آدمي ممزوج مي شود که اگر ناصح و مصلحي بخواهد صاحب اين خصلت ها را نصيحت کند و او را از تکرار و استمرار زشتي ها بازدارد مورد غضب و خشم صاحب آن واقع مي شود و چه بسا آتش خشم او دامنش را بگيرد و هستي اش را مورد مخاطره قرار دهد.

عادت ها در وجود انسان آنچنان استوار مي شوند که قبح و زشتي آن ها ناديده انگاشته مي شود و دارنده عادات را در مقابل مصلحان قرار ميدهد. اين قاعده در امور فردي و جمعي نيز صادق و اجتماعات بشري هم چنانچه به عادت هاي ناشايست دچار شوند کار مصلحان را با دشواري و مقاومت مواجه مي کنند، مصداق قرآني آن همانا داستان قوم لوط است که عادت بسيار زشت خود را امري موجه مي دانستند و در مقابل رسول حق به مقابله برخواستند و هدايت هاي نبي خدا را بر نتافتند و به غضب الهي گرفتار آمدند.
چون خلافِ خوي تو گويد کسي کينه ها خيزد تو را با او بسي

 

هزار قانون زندگي (برگرفته از مثنوي معنوي)، محمود قنبري و همكاران، قانون467

 

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است
نظر دهید

آدرس پست الکترونیک شما در این سایت آشکار نخواهد شد.

URL شما نمایش داده خواهد شد.
بدعالی

درخواست بد!

پارامتر های درخواست شما نامعتبر است.

اگر این خطایی که شما دریافت کردید به وسیله کلیک کردن روی یک لینک در کنار این سایت به وجود آمده، لطفا آن را به عنوان یک لینک بد به مدیر گزارش نمایید.

برگشت به صفحه اول

Enable debugging to get additional information about this error.