هديه و فرزند خصال
اگر بخواهيم بهترين هديه را به فرزندم بدهم چيست؟
پاسخ:
هر چه از دوست رسد نيكوست. ولي از بين آنها هدايا و ميراثي كه آنها را «فرزند خصال خويش» كند نيك و ماندگار است.
جايي که بزرگ بايدت بود فرزندي من ندارت سود
چون شير به خود سپهشکن باش فرزند خصال خويشتن باش
فرزند خصال احساس خوشبختي و لذتش دروني است مانند چشمه زلالي كه از دل موهسار در هوايي پاك ميجوشد و نشاطبخش و زندگيگستر است.
راه لذت از درون دان ني از برون ابلهي دان جستن از قصر حصون
اين يكي در كج زندان مست و شاد وآن درگر در باغ ترش بي مراد
خود و فرزندان را طوري پرورش دهيم كه كمالطلببار آيند نه تمامطلب. تمامطلب اندازه نگه نميدارد مانند اين است كه براي پختن آش رشته نمك، آب، نخود، لوبيا، فلفل و.. را به طور مساوي با يك پيمانه انتخاب كند. والدين لازم است متناسب با رشد و تحول كودك با مطالعه منابع معتبر و مشاوره، تخصصي، دانش پزشكي، روان شناختي، جامعه شناختي و ديني و معنوي خود را رشد دهند تا به جاي تربيت كودك را ضايع نكنند. امام باقر (عليه السلام) مي فرمايد: «همه كمال در شناخت عميق دين [عقايد، اخلاق و احكام] و شكيبايى در پيشامدهاى ناگوار و اندازه نگاه داشتن در زندگى است.»
روانشناسان دين غربي و روانشناسان ديني فوايد زيادي براي دينداري درونسو و عميق (نه رياكارانه) بر ميشمارند. خودشناسي(جسمي، جنسي، جنسيتي، اخلاقي و عرفاني، ذهني، حقوقي و فقهي، فسلسفي و وجودي) و خودمهارگري و تدبير زندگي و خرج و برج آن لازمه زندگي فردي و زناشويي و اجتماعي شادمانه و از هنرهاي زيبا و جلوه هاي ويژه فيلم زندگي ما در سناريوي هستي است. بنابراين والدين بايد براي رسيدن به اين كمالات و خصال والدين غالبا براي يارانه زندگي بهترين هداياي سخت افزاري مادي مانند كادو و جهيزيه به فرزند خود ميدهند ولي از نرم افزارهاي زندگي معمولا غفلت ميكنند. وسائل زندگي آسايش به همراه دارد ولي الزاما دل خوش و آرامش به ما نميدهد. طبيعي است والديني اين هدايا را ميدهند كه خودشان هشيار و آگاه باشند و زندگي روشمندي داشته باشند و يا لااقل تلاش كنند به جهت دادن و عبرت آموزي فرزندانشان بيراهههاي آنها را نروند.
اگر چه اعياد هديه ويژه دارند ولي بايد هدايا رنگ بوي معنوي هم بگيرند و رنگ پولكي به خود نگيرند. كاري كنيم كه كودكان در قلك خود سكههاي هدفيابي، نه هدف دهي، بريزند و هر روز به سمت كمال، شادكام و تفرجكنان حركت كنند. هر روز، در يك زندگي هدفمند عيدانه مستمر به فرزندان است ببينيم چه ميكنيم. يادمان باشد فرق بگذاريم بين جلوه هاي شادي لحظهاي و آني و شادكامي و رضايتمندي از زندگي.
امام باقر (عليه السلام) : الكَمالُ كُلُّ الكَمالِ التَّفقُّهُ فِي الدِّينِ و الصَّبرُ عَلَى النّائِبَةِ و تَقديرُ المَعيشَةِ (تحف العقول، ص213 .)
ماهنامه فرهنگي و تربيتي و اجتماعي خانواده شاد، سال اول، مهرماه 1396، پيش شماره پنجم، ص52
نسخه قابل چاپ | ورود نوشته شده توسط جمالی در 1397/05/29 ساعت 08:24:00 ق.ظ . دنبال کردن نظرات این نوشته از طریق RSS 2.0. |